Щоб буряк був гарний та солодкий, дотримуйтеся цих простих порад

Щоб буряк був гарний та солодкий, дотримуйтеся цих простих порад
Щоб буряк був гарний та солодкий, дотримуйтеся цих простих порад
Сьогодні, 10:29

Багато городників вважають столовий буряк невибагливою рослиною — посадив та викопав. Але це не так, будь-яка городня культура любить добрий догляд, буряк не виключення. Іноді, при невиявлених обставинах, буряк грубіє, стає дерев’яним, з твердою серединою та поганим смаком. Є багато різних способів по вирощуванню, на своєму городі, солодкого та смачного буряку.

Причини поганого смаку столового буряку.

Столовий буряк, в залежності від сорту, містить в собі 4-11 % цукру.

Фактори зниження якості буряку:

Погане та торішнє насіння.
Порушення кислотного балансу ґрунту. Кислу землю можна буде розкислити за допомогою деревного попелу чи доломітового борошна;
Тверда земля. Проводять регулярне розпушення чи мульчування грядки після сходів буряків;
Нестача води. Поливати буряк потрібно регулярно, особливо у спекотні дні;
Невчасно проведене збирання достиглих буряків. Щоб буряк не втратив цукор, потрібно вчасно зібрати його.

Вносити в землю гній не потрібно.

Коли свіжий гній починає розкладатися, йде інтенсивне виділення азоту. Поживні речовини більше потрапляють у листя буряку, тим самим знижуючи смак та ріст самого коренеплоду. Зайвий азот порушує колір буряку. Він стає блідого кольору, а смак гірким. Тому, вносити в ґрунт потрібно перепрілий перегній, бажано ще з осені, при приготуванні грядки на наступний рік.

  В ЄС закликали допомогти Україні з COVID-вакциною

Правильний полив.

Сам по собі буряк дуже витривала рослина. Коріння в нього відростає по декілька метрів у глибину, тому діставати воду з нижніх шарів ґрунту він може самостійно без проблем. При тривалій спекотній погоді, буряки потрібно часто та добре поливати.

Після, коли вода ввійде в землю, міжряддя потрібно розпушити. Також, можна замульчувати ділянку сухою травою, сіном, соломою та тирсою з листяних дерев.

Добриво для збільшення цукру в буряку.

В середині літа починається активний ріст коренеплоду. В цей період потрібно внести добриво — розчин кропиви. Через 14-28 дні, вносять розчинений у воді деревний попіл та кухонну сіль. Саме сіль допомагає цукру накопичитись у коренеплодах.

Інгредієнти:

Деревний попіл 2 склянки;
Морська чи кам’яна сіль 1 ст. л.

Спосіб застосування:

Розчиніть всі інгредієнти у 10 літрах води.
Отриманий розчин використовуйте для поливу буряків під корінь.