У Житомирводоканалі розповіли, як хлорують воду

У Житомирводоканалі розповіли, як хлорують воду
У Житомирводоканалі розповіли, як хлорують воду
Сьогодні, 16:23

Працівники житомирського водоканалу розповіли, як відбувається процес хлорування води. На підприємстві використовують два види хлорування. Кількість хлору постійно контролюють лаборанти.

Про те, як відбувається хлорування води, Суспільному розповіла інженерка-технологиня Тамара Ступакова. За її словами, для хлорування використовують два методи:

“Щоб вбити залізобактерії та промити гарно мережу, ми хлоруємо воду з контейнера. Цей розчин хлорної води потім подаємо в мережу. Другий метод ми, зазвичай, використовуємо восени. Робимо високу концентрацію хлору в резервуарі, тоді відбувається хлорування дозою не 100 міліграмів на літр, а десь 3-5 міліграмів. Але хлорування з дозою 100 міліграмів на літр також обов’язково треба проводити”.

Під час хлорування, щоб очистити труби, використовують насосну станцію. Для цього потрібен спеціальний насос, каже інженерка-технологиня Наталія Отоманчук:

“Сам процес хлорування починається з підключення контейнера до патрубка насосного агрегата. З 23.00 до 03.00 ми подаємо хлор. Подача хлорованої води в мережу міста відбувається буквально протягом 3-4 годин. Це невелика кількість хлорованої води, але вона так розрахована, щоб повністю знезаразити водогінні мережі нашого міста”.

  ВІКТОР РАЗВАДОВСЬКИЙ: З Днем Конституції України!

Після подачі хлорованої води у водогінну мережу вміст хлору постійно контролюють лаборанти.

“Лаборанти щогодини перевіряють воду на хлор. Вони перевіряють його також на етапах очистки в резервуарах. Коли йде хлорування, наші лаборанти під’їжджають до гідрантів, які заздалегідь уже відкриті. До них має підтягнутися вода з хлором. Ми на місці перевіряємо наявність хлору. Коли він з’являється, ми закриваємо поршгідрант і їдемо далі. На наступній точці проводимо ту саму процедуру – перевіряємо хлор, він з’являється – їдемо далі. Суть в тому, щоб хлор пройшов до кінцевих точок міста і вся мережа була прохлорована”,
– розповіла інженерка-хімік Ангеліна Кисельова.

Автор: Сергій Косюченко

Камера: Олександр Данилюк

Джерело статті: suspilne.media