На Житомирщині 16 закладів освіти беруть участь у пілотному проєкті щодо якісного харчування

На Житомирщині 16 закладів освіти беруть участь у пілотному проєкті щодо якісного харчування
На Житомирщині 16 закладів освіти беруть участь у пілотному проєкті щодо якісного харчування
Сьогодні, 10:13

16 закладів загальної середньої освіти Житомирської області, у тому числі, ЗОШ І-ІІІ ступенів №30 м. Житомира, беруть участь у цьому пілотному проєкті.

Про це інформує сайт міської ради.

Пілотний проєкт «Якісне харчування – щаслива дитина – здорова нація» передбачає створення сучасних їдальнь з якісним та високотехнологічним кухонним обладнанням, новим меню та оновленими залами для харчування школярів.

21 липня в гімназії №3 м. Житомира керівники міських та районних органів управління освітою, закладів загальної середньої освіти обговорювали питання щодо шляхів реалізації пілотного проєкту. До роботи семінару – тренінгу долучилися: Віра Рогова – заступник голови Житомирської обласної державної адміністрації; Марія Місюрова – заступник Житомирського міського голови; Ігор Смагін – директор КЗ «Житомирський обласний інститут післядипломної педагогічної освіти» Житомирської обласної ради; Валентин Арендарчук – директор Департаменту освіти Житомирської міської ради.

У рамках семінару-тренінгу директором Марією Дорошко було презентовано досвід гімназії №3 м.Житомира щодо організації харчування в закладі освіти.

  Розенблат забув про безпеку житомирян? ФОТО

Їдальня гімназії розрахована на 210 посадкових місць, вона надзвичайно простора та світла, інтер’єр продумано до дрібниць, озеленення розділяє обідню залу та зону кафе. Їдальня облаштована новим енергозберігаючим обладнанням. Гарячий цех (для приготування основних страв та випікання хлібо-булочних виробів) має пароконвектомат, шафу-розстійну, жарочну шафу, електроплити, електросковороди, тісноміс. Холодний цех (для приготування салатів) має холодильне обладнання, морозильну камеру, овочерізку. М’ясо-рибний цех – морозильну камеру, м’ясорубки, мийні ванни, стелажі, простір для приготування напівфабрикатів. У овочевому цеху – холодильна камера, картоплечистка, мийні ванни. Приміщення для миття посуду обладнано посудомийною машиною, системою змивання та ополіскування посуду. Харчоблок забезпечено блендерами, слайсером, кухонними комбайном, мікрохвильовими печами, бойлерами тощо. Завдяки потужній матеріально-технічній базі у гімназії запроваджено систему безпечності харчових продуктів, засновану на принципах НАССР.

Харчування гімназистів організовано відповідно до 3-х примірних меню: для учнів 1-4 класів, для дітей пільгових категорій, для дітей, які відвідують групи подовженого дня. Крім того, в гімназії наявне меню вільного вибору страв для учнів 5-11 класів. У 2019-2020 н.р. 20 учням було організовано дієтичне харчування.

  Подробиці трагедії на залізниці: дівчинка намагалася пролізти під потягом

Особливу увагу учасники семінару-тренінгу приділили питанням щодо впровадження у закладах освіти постійно діючих процедур, заснованих на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю; особливостям підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації кухарів закладів освіти. Особливості харчування у ЗЗСО презентував Володимир Захлюпаний – директор Ірпінської загальноосвітньої школи та Світлана Ковтуненко – перший заступник директора департаменту освіти Житомирської міської ради.

За підсумками заходу його учасники отримали сертифікати.