Овочі та фрукти на ринку “Східний” у Житомирі перевіряють на вміст нітратів кожен ранок

 Овочі та фрукти на ринку "Східний" у Житомирі перевіряють на вміст нітратів кожен ранок

Овочі та фрукти на ринку “Східний” у Житомирі перевіряють на вміст нітратів кожен ранок

Сьогодні, 14:09

Кожного дня о 6-тій ранку працівники лабораторії торговельного комплексу “Східний” у Житомирі розпочинають свій робочий день із дослідження на вміст нітратів та радіонуклідів продукції, яку доставляють для продажу.

Про це Суспільному розповів ветеринарний лікар лабораторії ринку Юрій Шалаєв. За його словами, першою чергою фахівці перевіряють овочі та фрукти.

За його словами, з кожної партії продукції для лабораторних досліджень відбирається по декілька зразків. Весь процес триває близько 10-ти хвилин.

Юрій Шалаєв: “Ось ми досліджуємо на вміст нітратів та радіонуклідів кавуни. Нам потрібна світла і темна частина цієї ягоди. Та, що лежала на сонці, і та, що на ґрунті. Вирізається кільце. Дослідження триває на спеціальному аналізаторі. Занурюємо електроди та вимірюємо концентрацію. Даний зразок вміщує 6,7 мг на 1 кг ягоди при нормі 60 мг. Тобто ця продукція відповідає нормі”.

За словами завідувачки лабораторії Тетяни Матвійчук, у серпні ризик виявити нітрати в сезонних овочах, фруктах та ягодах рівний майже нулю. Жінка пригадала, що місяць тому на цей ринок декілька разів привозили дині із перевищеннями в них шкідливих речовин. Тож, їх одразу відправляли на утилізацію.

  Житомирський драмтеатр ім. І.Кочерги розпочинає 77-ий сезон!

Тетяна Матвійчук: “Диня – це продукт, який вміщує у собі велику кількість нітратів. Це залежить від рослини і її кореневої системи. У дині вона фактично розташована на поверхні ґрунту. Але на цей момент диня має показники в межах норми. А в кавуні взагалі перевищень немає. На моїй практиці кавунів у серпні із підвищенним вмістом нітратів не було”.

Після проходження експертизи продавці отримують висновок про безпечність чи небезпечність продукції, яку вони реалізовують. І після цього отримують право її продавати.

Місцевий продавець Петро розповів, що свою продукцію на дослідження у лабораторію він носить до і після обіду.

Петро: “Вибираємо гарненьку диньку, моркву і носимо. Все робимо, як потрібно. Ми і в Херсоні закуповуємо гуртову продукцію після лабораторних досліджень”.

Покупчиня Надія Петрівна сказала, що сертифікат на вміст нітратів в овочах та фруктах, які вона купує на ринку, у продавців не запитує, бо вірить їм на слово.

“Кажуть мені, що товар гарний, добрий, чистий, я і вірю. Крім того, сама знаю, що у серпневих овочах та фруктах нітрати – рідкість. Це для початку літа шкідливі речовини в ранніх овочах – це норма. Тому тоді я їх не купую”.


  Чайнатаун під Житомиром. Початок? ФОТО