Житомирянка поділилася секретами приготування млинців на Масницю. ФОТО

Житомирянка поділилася секретами приготування млинців на Масницю. ФОТО

Житомирянка поділилася секретами приготування млинців на Масницю. ФОТО

Сьогодні, 10:26

Житомирянка Наталія Блажиєвська розповіла, що головне у приготуванні млинців – правильно підібрати продукти і замішати тісто. В Україні ця страва має п’ять різновидів – млинці, млинчики, млинці з припіком, оладки та присканці з яблуками.

Викладачка фахових дисциплін Житомирського торговельно-економічного фахового коледжу Наталія Блажиєвська розповіла Суспільному, що вже понад 13 років навчає студентів готувати страви. Любов до кухарства їй передалася від бабусі – саме від неї та мами вона отримала найперші знання з кулінарії. Свою першу страву Наталія приготувала для мами у 6 років.

Найдавніші згадки про смаження млинців відносяться до IX століття. У слов’ян млинці вважали уособленням сонця і символом бога Ярила.

“Млинці печуть у різних країнах нашої планети. В Америці вони мають назву панкейки, у Франції – крепи, в Голландії – паннекокени, у Швеції – рагмурки, в Індії – доси. В українській кухні існує безліч рецептів приготування млинців. Традиційний склад млинців: молоко (кефір, сироватка, кисле молоко, вода), яйця, сіль, борошно, сода. Млинці на кефірі виходять ажурними, на молоці або воді – гладкими. На більш густому тісті млинці товстіші, на рідкому – тонкі”, – говорить Наталія Блажиєвська.

  Укладено договір купівлі продажу нежитлової будівлі в Коростені

Млинці – це загальна назва страви, яка має кілька різновидів. Класичні млинці – товсті і смажаться на всю пательню. Для млинців з припіком тісто виливають на добре розігріту пательню, викладають начинку, після чого зверху покривають ще одним шаром тіста та смажать з обох боків. В тонку оболонку млинчиків (налисників) закладають начинку, надаючи їм форму конверта, трубочки або трикутника. Готують тісто, як і на млинці, але без додавання соди. Різновидом млинців вважаються і оладки, які готують з використанням дріжджів у якості розпушувача – вони виходять товстіші, пишніші і менші в діаметрі. Для присканців з яблуками тісто роблять, як на оладки, додаючи до нього нарізані яблука.

“Треба правильно підібрати продукти і правильно їх замішати, – каже Наталія Блажиєвська. – Краще окремо змішати рідкі інгредієнти, а потім додати схожі між собою продукти. Наприклад, об’єднати та розмішати борошно, цукор і соду. Але тут є один секрет: тісто варто спочатку замісити дуже густим. Додаючи потім до нього рідину, можна довести його до консистенції, потрібної для приготування млинців. Смажити треба на добре розігрітій плиті та пательні з тефлоновим покриттям”.

  Стартує перша сесія Житомирської обласної ради

Наталія Блажієвська зазначає, що до млинцевого тіста можна додавати сік столового буряка або шпинату, куркуму, какао або чорнила каракатиці – так млинці будуть не лише смачними, а привабливими зовні.

Житомирянка поділилася секретами приготування млинців на Масницю. ФОТО
Житомирянка поділилася секретами приготування млинців на Масницю. ФОТО
Житомирянка поділилася секретами приготування млинців на Масницю. ФОТО
Житомирянка поділилася секретами приготування млинців на Масницю. ФОТО
Житомирянка поділилася секретами приготування млинців на Масницю. ФОТО
Житомирянка поділилася секретами приготування млинців на Масницю. ФОТО
Житомирянка поділилася секретами приготування млинців на Масницю. ФОТО

Автор статті: Надія Олейник