Великий піст і Covid-19: що, кому і як їсти

Великий піст і Covid-19: що, кому і як їсти

Великий піст і Covid-19: що, кому і як їсти

Сьогодні, 09:00

Якщо ви хворієте чи перехворіли на ковід: є слабкість, були проблеми з диханням, загострення хронічних захворювань і т.д., але ви все одно вирішили дотримуватися посту, я б радила “полегшений” варіант з включенням риби, кисломолочних продуктів і яєць.

Для дітей, вагітних, годуючих мам, хворих, ослаблених, старших людей та людей, які отримують лікування, постувати не потрібно, пише у своєму блозі Оксана Скиталінська.

Для всіх інших: якщо добре збалансувати свій раціон, то можна з рослинною їжею отримувати всі необхідні амінокислоти.

Основні джерела рослинного білка наступні:

Бобові: горох сухий та зелений (морожений), сочевиця, нут, квасоля, стручкова квасоля, едамаме (зелені боби). Бобові багаті повноцінним білком (амінокислотами), проте його не так просто отримати, тому що він “захований” у рослинних клітинах. Для полегшення бобові треба добре вимочити у холодній воді (хоча б ніч), потім добре проварити аж до м’якості, а потім ще і подрібнити – паштет, суп-пюре, хумус і т.д.

  Шахтар почав продаж квитків на матч з Маккабі у Києві: відомі ціни

Каші: гречка, вівсянка, нешліфований рис, пшенична і кіноа (псевдокрупа). Найбільше амінокислот у гречці та пшеничній. Тому крупи добре поєднувати, наприклад, гречку з бурим або чорним рисом.

Горіхи та насіння: різні, але не смажені. З горіхів можна робити різні паштети, соуси, якщо їх розмолоти.

Зелень: шпинат (найбагатший амінокислотами), капуста.

Картопля – вона містить усі амінокислоти і в такому співвідношенні, яке необхідне для організму людини. Терта картопля може використовуватися замість яйця для “скріплення”, бо багата крохмалем. Тому, готуєте гречку – додайте кубики картопельки в “мундирі” і ложечку мелених горіхів. Незвично, проте корисно.

Соєві ферментовані продукти або соєвий ізолят (у складі протеїнових порошків). Так, саме ферментовані повністю засвоюються. А от уже соєве борошно, навпаки, і засвоюється погано, і ще перешкоджає засвоєнню інших цінних речовин.

Гриби. Їх так саме потрібно готувати, як і бобові – відварити і подрібнити (або хоча б добре прожувати). Корисні всі, включно з “диковинними” – шиїтаке, ерінгами і т.п.

Спіруліна. Можна додати ложечку до страв або ягідного смузі.

  Завершено аукціон із продажу недобудованого карбідного заводу

Пивні дріжді (не пекарські).

Дуже важливо включати продукти, які багаті біологічно активними сполуками, що мають виражені протизапальні, тонізуючі властивості, а саме: ягоди, зелень, пряні трави, сирий буряк та всі хрестоцвіті (всі сорти капусти, редька, рукола).

Допомагають засвоєнню їжі продукти, багаті пробіотиками: квашені овочі, квас із ягід, буряка і т.д.

Приклади корисних страв

Гречана каша із шматочками авокадо, дрібно меленими горіхами (чайна ложечка), пряними травами, заправлена тушкованою цибулею. Посипати посіченими листочками шпинату.

Пюре з тушкованої моркви, кореню селери та розмоченого товченого мигдалю, посипане листочками шпинату.

Тушкована стручкова квасоля з червоним перцем, маленькими помідорами, пшеничною кашею, заправлена соусом з товчених грецьких горіхів.